Tuesday, August 14, 2007

Beeldredactie 101

Nu.nl is een een soort fischer-price nieuwssite. Veel kleine kleurrijke nieuwsbrokjes gericht op een 4-mavo publiek. Niet denigrerend bedoeld, maar dat schijnt officieel de doelgroep te zijn waarvoor journalisten in dit soort media zich in tl-verlichte kantoortuinen in het zweet moeten werken.

De beeldredactie van de nu.nl sluit naadloos aan bij deze stupidisering van het internetnieuws. Vandaag trof ik een berichtje over de ontvoering van een Belgisch echtpaar in Iran. Ik zag de stagiaire het ANP-bericht al doorlezen met de middelvinger glijdend over meerlettergrepige woorden, zachtjes in zichzelf articulerend.

Best een moeilijk stukje, vindt ze (en ja, ik maak er even een vrouw van. Het is mijn blog). Hmm....Iran. Weet ze eigenlijk niets van, maar toch eens kijken wat ze kan vinden in de beeldbanken. Ze moet er terstond een beetje van fronsen. Het gaat immers om de openingsfoto van de site, direct onder de header van de homepage. Nou vooruit dan. Deze foto gaat in ieder geval over Iran.


Briljant, vindt ze zelf: wild met wichelroedes zwaaiende en extatisch volksdansende Iraniƫrs. Vooralsnog blijft onduidelijk of ze op deze wijze hun eisen kracht bij zetten, of dat het hier puur een orgastisch vreugderitueel betreft, vanwege de ontvoering zelf en de obligate nakende onthoofding. Maar soit, ze vindt het een fijn fotootje met die blauwe lucht. Zo lekker exotisch ook. Het barbaarse van de woest zwaaiende snorremannen bezorgt haar zelfs een lichte kriebeling onder de navel.

Heeft ze deze puzzel gekraakt, moet ze potdorie nog een postzegeltje vullen bij het stukje op de tweede pagina, onder de link. Terwijl ze een salade Nicoise naar binnen Sonja Bakkert, herleest ze het stukje op zoek naar nieuwe aanwijzingen. Hebbes! De ontvoerde Belgen vormen een echtpaar, aha!


Ondertussen in London bedenkt op de webredactie van de BBC News een journalist met een heuse opleiding dat een foto hier echt niets toevoegt, tenzij de schuilplaats, ontvoerders of ontvoerden getoond kunnen worden. Hij vraagt zich wijselijk af wat voor een beeld wel kan bijdragen aan de beeldvorming rond het nieuwsitem.

4 comments:

Stefan said...

:))) Hilarisch :)))
Je hebt me een mooie nieuwe hobby bezorgd...! Een ander artikel op betreffende site verhaalt over een mislukte bomaanslag in Marokko, waarbij "geen schade werd aangericht". De foto laat een diender zien die in de puinhopen naar iets op zoek is :). Dat gaat maar door.

fotomannetje said...

hehe. Niet verder vertellen, maar het meisje dat een paar jaar geleden de fotoredactie deed van nu.nl, heb ik ooit nog eens cursus gegeven. Daar doe je het dan voor!

Kan ik je overigens als gastbloggert noteren voor deze nieuwe categorie op fotomannetje?

Stefan said...

:)

Ja hoor, dat vind ik een leuke rubriek om aan bij te dragen :)

Unknown said...

Bij Nu.nl gebruiken ze heel vaak irrelevante stockfoto's. Bijvoorbeeld altijd dezelfde politie-auto bij een nieuwtje over politie.

Was nog een keer een klacht gekomen van de betreffende agent, toen de foto was geplaatst bij bericht over "stel heeft seks op politie-auto".

Wat ook opvalt is dat "de meest bekeken foto van gister" in 9 van de 10 gevallen een auto-ongeluk betreft.